Mark Levinson ML5802 Ολοκληρωμένος Ενισχυτής [Δοκιμή: Stereonet]

Mark Levinson ML5802 Ολοκληρωμένος Ενισχυτής [Δοκιμή: Stereonet]

Mark Levinson ML5802 Ολοκληρωμένος Ενισχυτής

[Δοκιμή: Stereonet. Αρθρογράφος: Mark Gusew]

Επιβεβαιωμένο άλλωστε και από παλαιότερα, η Mark Levinson καθόταν περίφανη στην κορυφή του high-end audio δέντρου, με τον κατασκευαστή να παίρνει πλέον την απόφαση να κάνει τα μοντέλα του πιο προσιτά, και γιατί όχι; Δεν μπορούν πια οι ενθουσιώδεις audiophiles να αναφέρουν το κόστος ενός μοντέλου της εταιρείας ως τον βασικό λόγο για να μην αγοράσουν – ή τουλάχιστον, αποτελεί μικρότερο πρόβλημα για κάποιους. Υπάρχουν δύο νέοι λεγόμενοι ολοκληρωμένοι ενισχυτές "entry-level" λοιπόν σήμερα,  ο Nº 5802 και ο Nº 5805. Ενώ η πρώτη πρόταση –όπως πέρασε στην εδώ δοκιμή– είναι σχεδιασμένη μόνο για ψηφιακές πηγές, η δεύτερη διαθέτει και εισόδους σε επίπεδο line και ένα phono-stage MM/MC.

Σχεδιασμός

Τα μοντέλα Nº 5802 και 5805 είναι αυτό που λέμε ‘αναμφισβήτητα’ προϊόντα Mark Levinson, ευλογημένα με το ξεχωριστό design που εμπνέει όλους μας. Και τα δύο αυτά σχέδια θυμίζουν το μοντέλο Nº 585.5, φέρνοντας ταυτόχρονα μια πιο ξεκάθαρη γραμμή σε σχέση με τους προκατόχους. Το λεγόμενο «τολμηρό νέο σχέδιο» χαρακτηρίζεται από ένα πιο καθαρό-λιτό και απλό στυλ, με μικρότερες ασημένιες πινελιές και πλαίσιο που στα μάτια μου θα σημείωνα ως επιτυχία. Το μπροστινό πάνελ είναι ογκώδες από αλουμίνιο πάχους μίας ίντσας. Η πρόσοψη μαύρη ανοδιωμένη, όπου σε αυτή ξεχωρίζουν δύο ασημένιοι επιλογείς και στο κέντρο η κόκκινων ενδείξεων οθόνη. Το μοντέλο διαθέτει επίσης έξοδο ακουστικών, υποδοχής 6,35 mm. Περιλαμβάνεται ένα κομψό τηλεχειριστήριο υπερύθρων αλουμινίου της σειράς 5000, το οποίο είναι υπέροχο και στη χρήση.

Η πίσω πλευρά του ενισχυτή είναι ασυνήθιστα λιτή, καθώς δεν έχει άλλες εισόδους εκτός από την ψηφιακή ποικιλία. Περιλαμβάνει ψηφιακές εισόδους 1x AES, 1x USB 2.0, 2x ομοαξονικές θύρες S/PDIF και 2x οπτικές θύρες με δυνατότητα αποκωδικοποίησης έως PCM 192kHz/32-bit και DSD 5.6. Η αποκωδικοποίηση MQA (Master Quality Authenticated) υποστηρίζεται σε όλες τις ψηφιακές εισόδους, συμπεριλαμβανομένης και της ασύγχρονης USB. Ακόμη και δυνατότητα Bluetooth παρέχεται ως ενσωματωμένη και μάλιστα με υποστήριξη του εξαιρετικού κωδικοποιητή AptX-HD.

Ηχητικές εντυπώσεις

Χρησιμοποίησα μια ποικιλία πηγών ως transports και πολλών ψηφιακών εισόδων του ενισχυτή με εντυπωσιακά παρόμοια αποτελέσματα. Ο Nº 5805 δεν ευνοούσε ηχητικά καμία συγκεκριμένη ψηφιακή είσοδο. Όλες οι είσοδοι λειτουργούσαν άψογα και παρέμειναν σταθερές, απρόσκοπτες κατά την συνδεσή τους, με σχεδόν στιγμιαία ψηφιακή αντίδραση σε 'κλείδωμα' με την ψηφιακή πηγή συνεργασίας τους, που υποδηλώνει πολύ καλό σχεδιασμό. Οι Nomad ’s με το κομμάτι Fade Away , με υποδέχτηκαν σε έναν υπέροχο διάφανο ηχητικό μεγαλείο. Η απόδοση της σκηνής ήρθε με εξαιρετικό βάθος και πλούτο λεπτομερειών. Αυτός ο ενισχυτής ακούγεται αμέσως ελκυστικός και δεν δυσκολεύτηκε μάλιστα να 'σκάψει στα βαθιά' με στόχο να αναπαράγει καλά τα πολύ χαμηλά μπάσα. Πράγματι, το χαμηλό του άκρο αποδείχτηκε καθαρό, εκτεταμένο και ρυθμικό, αν και δεν έχει την αίσθηση έκφρασης του ενισχυτή αναφοράς μου Cambridge Audio Edge A ή του ενός ξαδέλφου του, μοντέλου Mark Levinson Nº 585.5 .

Η φωνή της Caroline αποδόθηκε καθαρά και ευχάριστα, σαν να αιωρείται στο κενό, και σε καλή απόσταση διαχωρισμού από τα υπόλοιπα όργανα, με τα synths να έχουν μια ευχάριστη υφή, όπως θα έπρεπε. Η τονική ισορροπία αποδείχθηκε προς το ουδέτερο και ισορροπημένο, και μάλιστα καλύτερη από ό,τι θυμάμαι από τον μεγαλύτερο αδερφό, τον ενισχυτή Nº 585.5. Δεν υπάρχει τίποτε το σκοτεινό στον ηχητικό χαρακτήρα του που φαινόταν να έχουν ορισμένοι παλαιότεροι ενισχυτές Mark Levinson. Τα ηχεία αναφοράς μου Revel F228-Be εκφράστηκαν και συνεργάστηκαν καλά με αυτόν τον ενισχυτή αν και έλαμψε και με πολλά άλλα σχέδια ηχείων – χάρη εν μέρει και στην φιλική φύση του αλλά και στον απροκατάληπτο, ουδέτερο ήχο του.

Ο Ahmad Jamal παίζει πιάνο με τη μελωδία του I Remember Italy από το άλμπουμ Blue Moon. Σαν εικόνα έρχεται μπροστά μου ένα γευστικό γεύμα από κάποιο μπουφέ! Το καλοηχογραφημένο πιάνο ζωντάνεψε στον χώρο ακρόασης μου. Αυτός ο ολοκληρωμένος ενισχυτής της Mark Levinson ήταν πραγματικά εύστοχος του και παρείχε όλο το φάσμα της δυναμικής σκίασης που υπήρχε στην μουσική παραγωγή. Οι τονικές αλλαγές κατά τα περάσματα σε όλες τις οκτάβες του οργάνου παραδόθηκαν με απίστευτο ρεαλισμό. Τρέχοντας σε όλο το εύρος του πιάνου, ήταν ευχάριστο να ακούω καθεμία νότα σωστά, ιδιαίτερα λόγω της ακριβούς τονικότητας του ενισχυτή. Οι ουρές αντήχησης στις νότες του πιάνου, καθώς ξεσπούν και μετά εξαφανίζονται μέσα στο δωμάτιο, αναπαράχθηκαν επίσης με πειστικό τρόπο.

Όπως πολλά τζαζ κομμάτια και αυτό διαρκεί αρκετά, περίπου στα δεκατρία λεπτά, και μετά τα πέντε λεπτά στα κρουστά αρχίζουν να χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα εφέ. Εκτός από το έξοχο παίξιμο του πιάνου, το να ακούς και τα κρουστά λοιπόν τόσο καλά σίγουρα οδηγεί σε αποκορύφωμα. Πράγματι, ο τρόπος που ο Nº 5802 παρουσιάζει τον Ahmad και την μπάντα του είναι πολύ ιδιαίτερος. Για παράδειγμα, η σκηνή αποδίδεται με ύψος, βάθος και πλάτος. Με εξαιρετικό διαχωρισμό των οργάνων και ακρίβεια στην τοποθεσία τους. Μπορείτε ουσιαστικά να ακούσετε το δωμάτιο στο οποίο παίζουν οι μουσικοί και ο ενισχυτής πληροφορεί για τα πάντα στο κομμάτι χωρίς να αποδομεί τα του ήχου. Είναι τόσο ακριβής ώστε να παραδίδει μια κυριολεκτικά καθολική απόδοση.

Οι δυναμικές του είναι επίσης κορυφαίες, με άφθονη πυγμή στη διάθεσή σας για την αναπαραγωγή μεταβατικών. Στην αναφερόμενη ισχύ των 125Watts στα 8ohms φορτίου ανά κανάλι, ένιωσα μεγάλο εύρος δυναμικών διακυμάνσεων. Στα έντονα και απαιτητικά περάσματα, το άκουσμα δεν γινόταν ποτέ σκληρό ή συμπιεσμένο. Έπαιζε καθαρά, σχεδόν όσο δυνατά θα θέλατε, χωρίς καθόλου να δείχνει δραματικά πως πιέζεται. Πράγματι ο τρόπος παροχής ισχύος του είναι αξιοσημείωτος, οπότε επιτρέψτε μου να σας δώσω ακόμη ένα παράδειγμα. Στο Pitch Black 's Transient Transmission – Το Battered Mix του Deep Fried Dub είναι ηλεκτρονικό με μια ρέγκε αισθητική. Ο έλεγχος στις νότες των μπάσων και η δυναμική εκεί ήταν ιδιαίτερη. Κάπως έτσι ξεκίνησα να ανεβάζω την ένταση πιο ψηλά. Το άκουσμα παρέμεινε συμπαγές, μαζί με τον απόλυτο έλεγχο της εικόνας στις περιοχές των μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων, ανεξάρτητα τελικά από τη ρύθμιση της στάθμης.

Όπως θα περίμενε κανείς από ένα μοντέλο που διαθέτει εκτεταμένη ψηφιακή συνδεσιμότητα, ο Nº 5802 είναι εξοπλισμένος και με Bluetooth που υποστηρίζει τον κωδικοποιητή aptX-HD για ανώτερη ποιότητα στα 24-bit. Η σύζευξη και οι συνδέσεις με το κινητό μου τηλέφωνο Android αποδείχθηκαν άμεσες και ουσιαστικά απρόσκοπτες. Η ποιότητα του ήχου ήταν εκπληκτικά καλή – πράγματι είμαι μεγάλος θαυμαστής του aptX-HD γιατί υποκειμενικά είναι πολύ κοντά στην ενσύρματη σύνδεση. Δεδομένου ότι αυτό το πρότυπο γίνεται ολοένα και πιο κοινό, 

Συμπέρασμα

Η μάρκα Mark Levinson φέρνει στο νου τα χαρακτηριστικά της χαράς, της ποιότητας, της μακροζωίας και στα σίγουρα της μουσικότητας - ναι ο ολοκληρωμένος ενισχυτής Nº 5802 συνεχίζει αυτή την παράδοση. Είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στη γενιά-σειρά «5000» του κατασκευαστή που σίγουρα θα εισάγει νέους πελάτες στο χαρτοφυλάκιο του. Σίγουρα δεν έχω καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι αυτός ο ενισχυτής είναι ένα καθαρόαιμο προϊόν Mark Levinson, με μια φρέσκια ερμηνεία με μια κομψή στιλιστική –ίσως- ανατροπή.

Μου φαίνεται ότι η εταιρεία παρακολουθεί και στέκεται χωρίς να αποβάλλει το θρυλικό παρελθόν της, ενώ ζει σταθερά στο τώρα, στο παρόν. Αυτή εδώ η γραμμή, η αρχή μιας νέας γενιάς προϊόντων Mark Levinson που αντιπροσωπεύουν καλύτερη αξία από τα παλαιότερα αντίστοιχα, είναι πιο προσιτά και επομένως πιο επιθυμητά για όσους από εμάς δεν μπορούσαμε παραδοσιακά να επεκταθούμε στα κλασικά προϊόντα της. Παρόλο που αυτός ο ολοκληρωμένος ενισχυτής δεν είναι τόσο ισχυρός όσο ο Nº 585.5, έχει μια πιο συμπαθητική και οικεία προσωπικότητα και είναι βέβαιο ότι θα συνεργαστεί με ένα ευρύτερο φάσμα ηχείων. Εν κατακλείδι, μου άρεσε πάρα πολύ αυτό το μοντέλο. Το μόνο μειονέκτημα είναι να αποφασίσετε εάν αυτή η έκδοση με ψηφιακή είσοδο είναι η κατάλληλη για εσάς ή εάν θα πρέπει να επιλέξετε την πλήρη έκδοση και με αναλογικές εισόδους & phono-stage κεφαλών mm/mc!

 

Την σημερινή γκάμα της Mark Levinson θα την βρείτε διαθέσιμη φυσικά στην Heaven Audio !