Arcam Radia A25 Ολοκληρωμένος Ενισχυτής [Δοκιμή: The Sound Advice.]

Arcam Radia A25 Ολοκληρωμένος Ενισχυτής [Δοκιμή: The Sound Advice.]

 

Arcam Radia A25 Ολοκληρωμένος Ενισχυτής

[Δοκιμή: The Sound Advice.  Αρθρογράφος: Ed Selley]

Για πολλούς από εμάς τους φίλους του high-fidelity, τα προϊόντα της Arcam αποτέλεσαν είτε την πρώτη μας επαφή με την υψηλή ποιότητα ήχου, είτε εμφανίστηκαν πολύ νωρίς στο audiophile ταξίδι μας. Η επιλογή του κατασκευαστή για πλήρη ανανέωση του στυλ των συσκευών Arcam, κάθε λίγα χρόνια, σημαίνει ότι μπορείτε να σημειώσετε και εσείς χρονολογικά την διαδρομή σας δίπλα τους. Οι πρώτες μου εμπειρίες με μοντέλα του κατασκευαστή ήρθαν κατά τη διάρκεια της σειράς Alpha, μα εσείς πάλι μπορεί να ζήσατε από πιο κοντά εκείνα των σειρών Delta, DiVA ή HDA. Στο σήμερα, η Arcam στοχεύει στη γενιά Radia και παρουσίασε τον ολοκληρωμένο ενισχυτή A25 που είναι κοντά μας.

Ο A25 είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις ολοκληρωμένους ενισχυτές στην τρέχουσα σειρά Radia (η Arcam έχει υπαινιχθεί έντονα ότι θα υπάρχουν κι άλλοι) και με διαφορά ο πιο ενδιαφέρον για δοκιμή & ακροάσεις. Εφαρμόζει την τεχνολογία Class G (της Arcam), έναν νέο τρόπο με τον οποίο το audio κύκλωμα χρησιμοποιεί μια επιπλέον πηγή τροφοδοσίας για να ενισχύσει την έξοδο του τελικού σταδίου του, μόνον όταν οι απαιτήσεις ισχύος της μουσικής και ηχείων το απαιτούν. Διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο τον ενισχυτή να λειτουργεί έτσι, πολύ πιο αποδοτικά. Ο A25 θα σας προσφέρει ισχύ έως 100 watts σε φορτίο ηχείων 8 ohms, ανεβαίνοντας στα 165 watts σε φορτίο ηχείων 4 ohms.

Μια ευρεία επιλογή εισόδων επίσης διαθέσιμη, σύμφωνα με αυτό που οι μουσικόφιλοι & audiophiles προσδοκούν από έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή σε τούτη την κατηγορία τιμής. Τρεις εισόδοι line RCA και μια phono για κεφαλές πικάπ τύπου κιν. μαγνήτη [ΜΜ] (κάτι που, προς τιμήν τους, ποτέ δεν σταμάτησαν να εφοδιάζουν στους ενισχυτές της) καθώς συνυπάρχουν ακόμη και δύο ψηφιακές ομοαξονικές (coaxial), μια USB συν μια ψηφιακή οπτική είσοδος (toslink). Η Arcam συνεχίζει πιστά και με τα της υψηλής ψηφιακής ανάλυσης, ικανή εδώ για Apt-X Bluetooth. Το μοντέλο διαθέτει επίσης μια είσοδο ακουστικών για να ολοκληρωθεί κάθε τυχόν απαίτηση. Στα ψηφιακά τεχνικά, το PCM υποστηρίζεται έως τα 384kHz μέσω της εισόδου USB (οι άλλες όλες εισόδοι φτάνουν μέχρι τα 192kHz) και το DSD έως τα 256.

Ο A25 μεταφέρει τη δύναμή του μέσω πολύ καλής ποιότητας μπόρνες εξόδου προς τα ηχεία μας και διαθέτει επίσης μια έξοδο που θα διευκολύνει τη σύνδεση με κάποιο υπογούφερ, αν το επιθυμείτε. Παρέχεται μαζί ένα μικρό αλλά καλά οργανωμένο τηλεχειριστήριο ενώ συνάμα υπάρχει μια μεγάλη οθόνη κεντρικά στην πρόσοψη του ενισχυτή για να εμφανίζει το επιλεγμένο επίπεδο έντασης εισόδου, τη συχνότητα ψηφιακών δειγμάτων και λοιπές επιλογές. Η κατασκευή της σειράς χαρακτηρίζεται πολύ καλή, με το επίπεδο εμφάνισης και φινιρίσματος σασί να βρίσκεται σε υψηλά συνολικά πρότυπα.

Ποιότητα Ήχου

Εδώ και πολύ καιρό που ενδιαφέρομαι για την υψηλή ηχητική πιστότητα, ο εξοπλισμός της Arcam έχει να επιδείξει αξιολογότατα αποτελέσματα και ο A25 δεν επιδιώκει να αναταράξει αυτό το καθεστός, αυτό τον βαθμό ποιότητας στις μέρες μας. Προσφέρεται ως ένας εκλεπτυσμένος και ευγενής ενισχυτής που είναι σχεδόν αδύνατο να προκαλέσει με το να ακουστεί σκληρός ή επιθετικός, ακόμα και όταν τον προκαλείτε εντόνως! Υπήρξαν φορές στο παρελθόν που αυτή η ισορροπία με πήγε λίγο παραπέρα, προς τη μαλακή πλευρά του ήχου και με άφησε να θεωρώ τους ενισχυτές της Arcam πως ακούγονται με ένα σταθερό χαρακτηριστικό: μια μικρή έλλειψη ενθουσιασμού και εντυπωσιασμού. Μα ο A25 αποφεύγει αρκετά πλέον αυτό το μονοπάτι.

Τούτο σημαίνει ότι όταν πραγματικά θέλετε λίγη παραπάνω “επίθεση” και ενθουσιασμό στη μουσική σας, ο A25 ανταποκρίνεται αποτελεσματικά. Υπάρχει μια ευελιξία στην παρουσίαση της μουσικής και το αποτέλεσμα απλά ξεπερνά το κλισέ πως η Arcam διακρίνεται για την ταχύτητα των μεταβατικών. Παίξτε ένα κομμάτι που δεν προορίζεται να ακουστεί σαν να πηγαίνει “με τα χίλια” και η Arcam θα σας αναδείξει πως να απολαμβάνετε ντελικάτα την μουσική, δίχως να εκθέτει κάθε σημείο των ηχογραφήσεων "ανελέητα". Σε πράγματι απαιτητικά ρυθμικά περάσματα μπορεί το αποτέλεσμα να ακούγεται ελαφρώς “χαλαρό” ιδίως με κάποιους συνδυασμούς συνοδών, αλλά αυτό δεν είναι τίποτε όπου με μια λογική επιλογή ηχείων δεν θα μπορούσε να διορθωθεί εύκολα.

Με την ψηφιακή πλευρά / εισόδους του Α25 η εντύπωση σημείωνεται ως λίγο πιο “ενεργητική” σε ήχο, σε σχέση με το πως εκφράζεται ο ενισχυτής μέσω των αναλογικών εισόδων. Στα ψηφιακά κυκλώματα η Arcam δίνει επίσης λίγο μεγαλύτερο κέρδος. Αλλά ως διαφορετικότητα, το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ενοχλητικό, ώστε να αποκλείει τη χρήση του Arcam από όλες τις συνδέσεις του προτιμώντας σθεναρά τις μεν ή τις δε. Επιπλέον, ειδικά μέσω της εισόδου USB, η ψηφιακή πλακέτα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια βολική ενσωμάτωση. Μένοντας στα των ψηφικακών εισόδων, εδώ εκτός από τη διατήρηση της συνολικής ισορροπίας της παρουσίασης , ο Α25 συνδυάζει τη λεπτομέρεια και τον τονικό ρεαλισμό με αρκετή ζεστασιά ώστε να διασφαλίσει ότι οι πιο δύσκολες και λιγότερο καλά ηχογραφημένες παραγωγές θα ακούγονται ευπρεπώς. Βαθμολογώ και το phono stage. Δεν νομίζω ότι η Arcam έχει αλλάξει σημαντικά τη σχεδίαση της εσωτερικής τους phono άποψης όλα αυτά τα χρόνια που ακούω τα προϊόντα τους. Αυτό αντανακλα ότι υπάρχει πολύ λίγο περιθώριο και σφάλμα για διορθώσεις σε αυτό το αναλογικό κομμάτι, παρά απάθεια από την πλευρά του κατασκευαστή. Ο A25 αποδίδει εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα θορύβου (βοηθώντας να ακούγονται έτσι εύκολα οι λεπτομέρειες), εύλογο κέρδος και πολύ ευχάριστη συνολική παρουσίαση που ταιριάζει σε μια ευρεία επιλογή μουσικών προγραμμάτν και θα προσφέρει την πρέπουσα, αξιοσέβαστη απόδοση στα πικάπ ανάλογης τιμής.

To Να Ζεις με τον A25

Έχουν γραφτεί ήδη αρκετά για τα ενδώτερα και εξώτερα της σειράς Arcam Radia, τη χρήση του διακριτικού κίτρινου φωτισμού στα μέρη του σασί καθώς και λοιπών λεπτομερειών έτσι ώστε να υποψιάζομαι πως οι περισσότεροι θα έχουν ήδη καταλήξει αν αρέσκονται σε αυτά. Προσωπικά, θα ήθελα να δηλώσω ότι μου αρέσουν οι χρωματικοί συνδιασμοί του A25 και των όσων 'Α' ολοκληρωμένων ενισχυτών στη σειρά. Εδώ και για πάνω από 30 χρόνια, τα μοντέλα της Arcam διαφέρουν διακριτικά από τους κύριους ανταγωνιστές τους και πιστεύω ότι ο A25 το προβάλει αυτό πολύ καλά, ισορροπώντας το σύγχρονο design με μερικές πρωτότυπες σχεδιαστικές απόψεις και πινελιές. Τα Radia ταιριάζουν αρμονικά και σε σύνολα από διαφορετικά συνοδά χωρίς να δείχνουν ξένα, κάτι που στην πραγματικότητα επιτυγχάνουν καλύτερα όσα  από τους προκατόχους τους με τεχνολογία HDA.

Ωστόσο, ένα χαρακτηριστικό του σχεδιασμού τους δεν είναι και τόσο ικανοποιητικό κατά την κρίση μου. Τα μοντέλα Radia φέρουν ένα "χείλος" στο πίσω μέρος τους. Εκεί, ο Α25 ενσωματώνει την κεραία Bluetooth και αυτό από μόνο του εκ πρώτης δείχνει αρκετά έξυπνο. Το πρόβλημα είναι ότι έτσι ίσως δυσκολεύει τις συνδέσεις περισσότερο από όσο χρειάζεται, με αντάλλαγμα ένα ελάχιστο τελικά κοσμητικό όφελος, ιδίως όταν ο ενισχυτής προορίζεται να μπει σε ένα ράφι. Συνδυαστικά με μια πιο περίπλοκη και όχι ακριβώς "λογική" διάταξη των εισόδων στο πίσω μέρος του ενισχυτή, ίσως όλα αυτά οδηγήσουν σε μια κάπως εκνευριστική πρώτη εγκατάσταση. Ωστόσο, αφού ολοκληρωθεί η τοποθέτηση και γίνουν οι απαραίτητες συνδέσεις, ο A25 χαρακτηρίζεται έπειτα εύχρηστος και πολύ ευχάριστος να ζεις μαζί του μακροπρόθεσμα.

Συμπέρασμα

O Radia A25 δεν ανατρέπει πλήρως την καθιερωμένη ηχητική "σοφία" των ενισχυτών της Arcam, αλλά πάλι δεν νομίζω πως αυτός θα ήταν και ο σκοπός του. Έχουμε μια εντελώς ανανεωμένη σε σύνολο (και ιδίως κοσμητικά) προσέγγιση ολοκλρημένου ενισχυττή, κατί που η Arcam ξέρει να προσφέρει με μεγάλη επιτυχία εδώ και δεκαετίες.

Σημειώσεις ακροάσεων


Paul Simon Hearts & Bones
Η τονική ισορροπία του Arcam κάνει εξαιρετική δουλειά στο να φέρει στη ζωή αυτή την υποτιμημένη συλλογή τραγουδιών, εξασφαλίζοντας ότι ο Simon είναι ο κεντρικός πρωταγωνιστής, αλλά τα εκλεκτικά και συναρπαστικά παραστήματα λάμπουν επίσης.

Paris Jackson Wilted
Δεν ακούγεται καθόλου σαν τον πατέρα της, αλλά στα χέρια του A25, αυτά τα απλωμένα και υπέροχα συναισθηματικά τραγούδια ακούγονται πλούσια, ζεστά και ενδιαφέροντα.

Corduroy Create High Havoc
Η βινυλιακή έκδοση αυτού του υπέροχου κομματιού acid jazz είναι ένα ιδανικό σύνθετο για να αναδείξει τον εξαιρετικό φωνογραφικό σταθμό του A25 και να απολαύσει αυτή την καμπυλωτή αλλά funky εμπειρία σε μια εκπληκτικά εξαιρετική πίεση.

Γιατί θα πρέπει να το αγοράσετε.
Εφόσον ψάχνετε για έναν ολοληρωμένο ενισχυτή που θα υποστηρίζει πολλές εισόδους και διαφορετικούς τύπους συνδέσεων ακόμη και μια εξαιρετική ηχητικά Bluetooth διασύνδεση δείτε & ακούστε τον A25. Θα δικαιώσει τους πάντες, ενώ φαίνεται και πολύ "οργανωμένος" στο να προσφέρει κάθε υπηρεσία του. Η προσέγγιση της Arcam που αναφέρται ως "τα πάντα προς οφέλος όλων" είναι επιτυχής διαχρονικά.

Την ARCAM σε όλη την σημερινή γκάμα της, καθώς και ότι πιο ταιριαστό μαζί της στον τομέα τον ηχείων, καλωδιώσεων & πηγών θα βρείτε στην έδρα μας:

Heaven Audio. οδός Στρ. Μακρυγιάννη 44 Γ. Στρατού, Ίλιον, 13123  και στο web site μας www.heavenaudio.gr !