Atlas Element Achromatic Καλώδιο RCA [Δοκιμή: What Hi-Fi?]

Atlas Element Achromatic Καλώδιο RCA [Δοκιμή: What Hi-Fi?]

Atlas Element Achromatic Καλώδιο Interconnect τύπου RCA (1m ζεύγος)

[Δοκιμή: What Hi-Fi? magazine]

Atlas Element Achromatic : Ψάχνετε για την ανώτερη διαφάνεια και ουδετερότητα στην κατηγορία του; Αυτό πιθανότατα είναι το interconnect καλώδιο για εσάς. (τιμή Heaven Audio: 189,-€  για 1μ.)

What Hi-Fi? Βαθμολογία: ****** (5/5)

Στα Συν:

+

Εντυπωσιακά διαφανές 
+

Ισορροπημένη απόδοση
+

Θα λειτουργήσει καλά σε μια ευρεία γκάμα συστημάτων

Στα Μείον:

-

Ορισμένες ανταγωνιστικές προτάσεις κάνουν το σύστημά μας να ακούγεται πιο ζωντανό/δραστήριο

Κατασκευή.

Στις εισαγωγικές προτάσεις καλωδίων της Atlas Cables, το Element interconnect είναι εδώ και καιρό το αγαπημένο μας. Έχει περάσει από πολλές εκδόσεις μέσα στα χρόνια και ποτέ δεν μας έχει απογοητεύσει. Η σημερινή Achromatic (αχρωματική) έκδοση συνεχίζει την εξαιρετική παράδοση της Atlas στα πλαίσια της οικονομικής κατηγορίας. Μα η πιο εμφανής αλλαγή από τις προηγούμενες γενιές βρίσκεται στα RCA βύσματα, τα οποία τώρα είναι σχεδιασμένα με χαμηλότερη μάζα, χωρίς μαγνητική ιδιότητα (σε κανένα τους σημείο) ενώ επιπλέον δεν απαιτείται η κόλληση τους με τον αγωγό. Το RCA εφάπτεται χωρίς θερμότητα (άρα και κόλληση) στο αγωγό. Η Atlas πιστεύει ότι αυτή η τεχνική σύνδεσης αγωγών με RCA είναι καλύτερη για τη διατήρηση της ακεραιότητας του σήματος σε σχέση με την πιο παραδοσιακή μέθοδο θερμικής κόλλησης στον αγωγό. Το υλικό του αγωγού δεν είναι και τόσο συνηθισμένο στις προσιτές κατηγορίες, χαλκός OCC (Ohno Continuous Casting) όπου τεχνικά ξεχωρίζει για τη μείωση του αριθμού των ανιχνεύσιμων κρυστάλλων στο μέταλλο. Η σκέψη είναι ότι όσο λιγότερο ανιχνεύσιμοι είναι οι κρύσταλλοι στο χαλκό που προσδιορίζεται για να περνάει το μουσικό σήμα, τόσο πιο αγνό το ακουστικό αποτέλεσμα παραμένει. Ο αγωγός επικαλύπτεται με διηλεκτρικό αφρού πολυαιθυλενίου, το οποίο η Atlas υποστηρίζει ότι είναι πιο αδρανές και σταθερό από το απλό πολυαιθυλένιο. Τέλος, το Element Achromatic ανήκει στα shielded interconnects, δηλαδή θωρακισμένος σχεδιασμός με σκοπό να μειώσει το θόρυβο και τις παρεμβολές στο ελάχιστο.

Ηχητικά.

Τόσο στον ήχο όσο και στην όψη, εδώ υπάρχει το ελάχιστο δυνατό όπου μπορεί να χαρακτηριστεί ως 'φανταχτερό' σε αυτό το καλώδιο.  Απλώς είναι εμφανής η κατασκευή πολύ καλής ποιότητας, μα κυρίως η Atlas επικεντρώνεται εδώ στο να είναι λειτουργικό και όχι 'φαντεζί'. Αυτό είναι ακριβώς και το στυλ που μας αρέσει. Η αφοσίωση αυτή στο να επιτελεί τη δουλειά που του ανατέθηκε χωρίς την επιπλέον κοσμητική διακόσμηση εφαρμόζεται και στον ήχο. Αχρωματικό λοιπόν, όπως Achromatic και στον τίτλο του μοντέλου Element, σημαίνει "χωρίς χρώμα" και αυτό είναι περίπου και το πώς ακούγεται το καλώδιο σε εμάς. Δεν έχει έντονο ηχητικό χαρακτήρα και απλά φαίνεται να επιτρέπει στο μουσικό σήμα να περνάει με λιγότερα εμπόδια. Ξεκινά και προσφέρει μια εντυπωσιακά ισορροπημένη τονικότητα που αποφεύγει το 'φωτεινό' ορισμένων ανταγωνιστικών audio καλωδιώσεων και συνεχίζει με ένα επίπεδο ηχητικής ακρίβειας και ευγένειας, 'ψυχραιμίας' θα λέγαμε, που είναι δύσκολο να ξεπεραστεί σε αυτά τα χρήματα. Είναι δυνατό να αγοράσετε εναλλακτικές λύσεις σε interconnect που αποδίδουν πιο ζωντανές-φωτεινές και εμφανώς πιο έντονα παλλόμενες - ίσως και ψυχαγωγικές-  μουσικές σκηνές (σκέφτομαι για παράδειγμα το μοντέλο της Chord Clearway) αλλά είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς κάτι που καθιστά το σύστημά μας τόσο ουδέτερο και ευχάριστα απαλλαγμένο από προβλήματα όσο αυτό.

Αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση στην αναπαραγωγή της μουσικής σημαίνει ότι αυτό το RCA καλώδιο τα πάει καλά σε όλα τα είδη μουσικής. Όταν συνδέεται στο σύστημα αναφοράς μας, το Atlas Element Achromatic ακούγεται εξίσου άνετο στο να αναπαράγει το κλασικό άλμπουμ του Eminem Marshall Mathers όσο και την αισθησιακή τζαζ της Melody Gardot στο The Absence. Αυτό οφείλεται σε ένα ευχάριστο επίπεδο ανάλυσης συνδυαστικά με ευρείες δυναμικές αντιθέσεις που κατέχει-προσφέρει και έναν σταθερό τρόπο διαχείρισης στον ρυθμικό τομέα. Διαπιστώνεται επίσης ένα καλό επίπεδο ευγένειας και ηχητικής 'αγνότητας' στην τιμή του, με το καλώδιο να αποκαλύπτει τα σκληρά άκρα στο πρόγραμμα του Eminem χωρίς να υπερβαίνει τα όρια. Έχουμε λοιπόν έναν καθαρό και ακριβή ερμηνευτή, που ως μεσάζων απλώς αφήνει το μουσικό σήμα να περάσει, επιτρέποντας στο υπόλοιπο σύστημα να δώσει το προβάδισμα.

Συμπεραματικά.

Εάν τα υπόλοιπα home audio συνοδά σας είναι ορθώς ταιριασμένα, τότε δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το Element Achromatic θα σας εντυπωσιάσει. Αν ο ήχος του συστήματός σας δεν σας εμπνέει, μην κατηγορείτε αυτό το καλώδιο και την παρουσία του. Η ευθύνη βρίσκεται αλλού.

SCORES:

  • Ήχος 5/5
  • Κατασκευή 5/5
  • Συμβατότητα 5/5

Atlas Cables ELEMENT Achromatic RCA -   Τιμή Heaven Audio: 189,-€ (1μ.)

Τα καλώδια της Atlas Cables θα βρείτε σε όλη την σημερινή τους γκάμα στο κατάστημα και web-store της Heaven Audio.