Επιλογή ενισχυτή

Επιλογή ενισχυτή

Σε όλους θα άρεσε η ιδέα ενός plug-and-play σεταρίσματος, για να πάρουμε τα καλύτερα απο τα ενισχυτικά μας όμως δεν αρκεί μόνο να τα ακουμπήσουμε στο ρακ, δίνοντας τους ρεύμα και συνδέοντας πάνω τους τα ηχεία!

Ξεκινώντας υπάρχουν οι εξής επιλογές όσον αφορά στην διάταξη: 1) ολοκληρομένος ενισχυτής, 2) σύστημα προενισχυτή /τελικού ενισχυτή. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν σε κάθε εφαρμογή πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. 

Στην περίπτωση του ολοκληρωμένου είναι δεδομένη η εξοικονόμηση χώρου, καθώς το τμήμα του προενισχυτή όπως και του τελικού ενισχυτή "στεγάζονται" σε κοινό σασί. Αυτό ταυτόχρονα σημαίνει οτι δεν χρειάζονται επιπλέον καλώδια διασύνδεσης μεταξύ τούς.

Οι ενισχυτές δύο σασί, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν διαχωρισμό προενίσχυσης (επιλογή εισόδου και έλεγχο έντασης, βασικά) από την ενίσχυση της ισχύος. Η ιδέα είναι να διατηρηθεί το ευαίσθητο κύκλωμα προενισχυτή (και τα ευαίσθητα ηχητικά σήματα που ρέουν μέσα από αυτό) μακριά από το τμήμα του ηλεκτρικά θορυβώδους ενισχυτή υψηλής έντασης.

Έχοντας ξεχωριστά τμήματα τροφοδοσίας βοηθά σαφώς στη βελτίωση του ήχου!

Ειδικά δε όταν η επιλογή του προενισχυτή / τελικού γίνει από την ίδια εταιρία η συνέργεια μεταξύ τους θα είναι δεδομένη καθώς θα έχουν ρυθμιστεί να συνεργάζονται άψογα μεταξύ τους!

Εαν σχεδιάζετε να κινηθείτε με διαφορετικές εταιρίες τότε κάποια σετ μπορεί να ταιριάξουν καλύτερα απο κάποια άλλα.

Και αυτό ισχύει όταν πρόκειται για την αντιστοίχιση μηχανημάτων πηγής με την ενίσχυση σας. Η ηχητική συνάφεια μπορεί να καθοριστεί από την κοινή λογική σε κάποιο βαθμό. Εάν η πηγή σας - ένα CD player, για παράδειγμα - κάθεται στη φωτεινή πλευρά του ουδέτερου, δεν πρέπει να συνεργάζεται με ένα στερεοφωνικό ενισχυτή με παρόμοιο χαρακτήρα.

Η συνεργασία του ενισχυτή με τα στερεοφωνικά ηχεία είναι εξαιρετικά σημαντική και υπάρχουν μερικά πράγματα που αξίζει να εξεταστούν για να εξασφαλιστεί ότι συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι σημαίνουν εκείνα τα 100 βαττ / καννάλι στα 8 ohm? Η συσχέτιση των ηχείων / ενισχυτών δεν εξαρτάται μόνο από την ισχύ εξόδου ενός ενισχυτή (πόσα watt μπορεί να αποδώσει σε κάθε κανάλι ενός μουσικού σήματος), αλλά και απο την  αντίσταση (μετρούμενη σε ohms) και την ευαισθησία (dB).

Η αντίσταση δείχνει πόση δυσκολία έχει να αντιμετωπίσει ένας ενισχυτής στην "οδήγηση" του ηχείου. Ηχεία αντίστασης 8 ohm και παραπάνω θεωρούνται ως εύκολα φορτία. Κάτω απο 4 ohm ως σχετικά δύσκολα!

Οσο πιο ευαίσθητο είναι ένα ηχείο σε db τόσο δυνατότερα θα παίξει. Για παράδειγμα έναι ηχείο με μέση ευαισθησία 90db / watt / m, δείχνει ότι το συγκεκριμένο ηχείο θα αποδώσει ηχητική πίεση 90db σε ισχύ εισόδου 1 watt ή 2.83v rms σε απόσταση ενός μέτρου! Συγκριτικά με ένα των 87 db ευαισθησίας θα παίξει αρκετά δυνατότερα!

Κατά συνέπεια η ονομαστική ισχύς ενός ενισχυτή στα 8ohm απο μόνη της δεν είναι κριτήριο ποιότητας ή δυνατοτήτων!

Ιδανικά ένας ενισχυτής θα πρέπει να διπλασιάζει την ισχύ του σε κάθε υποδιπλασιασμό της αντίστασης αν και οι περισσότεροι δεν θα το επιτύχουν, όσο πιο κοντά γίνεται τόσο το καλύτερο.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ:

Έτσι, έχετε βρει έναν ενισχυτή ή σετ προ/τελικού. Αυτό σας φέρνει στην επόμενη ερώτησή σας: πού να το τοποθετήσω;

Η επιφάνεια στην οποία βρίσκεται ο στερεοφωνικός ενισχυτής σας μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην απόδοση του. Τα έπιπλα της IKEA ίσως να μην βρίσκονται στο κατώτατο σημείο της λίστας μας (αυτό είναι το πάτωμα), αλλά προτείνουμε έντονα να το τοποθετήσετε σε ένα ειδικό hifi rack.

Η επιλογή του ράκ σας δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στην εμφάνιση. Διαφορετικά υλικά έχουν διαφορετικές ακουστικές ιδιότητες, γι 'αυτό πάρτε και αυτό υπόψη. Διαφορετικά θα ακουστεί μια επιφάνεια ξύλου απο μια γυαλιού!

Βασικό είναι ο ενισχυτής σας να έχει αρκετό χώρο επάνω και πίσω του για σωστό αερισμό, καθώς συχνά αναπτύσονται μεγάλες θερμοκρασίες και δεν θα θέλαμε να υπερθερμανθεί!

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ:

Πριν τοποθετήσετε τον ενισχυτή σας στο ρακ, αξίζει να δείτε την πίσω πλευρά του στερεοφωνικού σας ενισχυτή για να δείτε ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες σχετικά με τις πηγές σύνδεσης, τα επιπλέον ηχεία και τις μελλοντικές αναβαθμίσεις. Όλοι οι στερεοφωνικοί ενισχυτές έχουν εισόδους RCA σε επίπεδο γραμμής, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλες τις συνήθεις πηγές - streamers, συσκευές αναπαραγωγής CD κ.λπ. Μία από αυτές τις συνδέσεις RCA είναι μερικές φορές μια είσοδος phono, σχεδιασμένη ειδικά για να συνδεθεί με ένα πικάπ και να χειριστεί τα πολύ χαμηλά επίπεδα σήματος και επιπλέον γείωση που απαιτείται για μια τέτοια πηγή. Στη συνέχεια, υπάρχουν συνδέσεις XLR τριών ακίδων, οι οποίες φέρουν ισορροπημένα σήματα ήχου. Αυτά συνήθως συναντώνται στο στούντιο ηχογράφησης και στα περισσότερα high-end προϊόντα. Το κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι θα απορρίψει υψηλά επίπεδα ηλεκτρικού θορύβου και, συνεπώς, την κάνει πιο λογική όταν χρησιμοποιείται σε περιβάλλον με ηλεκτρικό θόρυβο ή σε πολύ μακριές διαδρομές καλωδίων, για παράδειγμα 10μ ή περισσότερο. Η ισορροπημένη λειτουργία δεν ακούγεται πάντα καλύτερα, όμως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα χρησιμοποιούμενα στοιχεία.

Το τελευταίο διάστημα ολο και περισότεροι ενισχυτές διαθέτουν σύνδεση bluetooth, έχουν ενσωμετωμένο dac ή και streamer!

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ:

Μερικοί κατασκευαστές όπως οι Naim και Cyrus έχουν αφιερωμένες συνδέσεις για την προσθήκη εξωτερικών τροφοδοτικών. Εάν ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής έχει εξόδους προ-ενισχυτή, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως προ-ενισχυτής και δείνει τα καθήκοντα ενίσχυσης σε άλλο τελικό ενισχυτή. Αυτός  είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να αναβαθμίσετε τον ήχο σας.