JBL L75ms music system: modern wireless streaming, retro design ! [WhatHiFi? magazine]

JBL L75ms music system: modern wireless streaming, retro design ! [WhatHiFi? magazine]

JBL L75ms music system: modern streaming, retro design ! [WhatHiFi magazine]

απόδοση δοκιμής στα Ελληνικά.

"Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του", λέει ένα ρητό, και στον κόσμο των υψηλής πιστότητας ήχου και της καταναλωτικής ηλεκτρονικής, είναι συχνά σοφό να θυμόμαστε αυτό. Θα χρειαζόμασταν πολλά χέρια για να μετρήσουμε τα δάκτυλα τον αριθμό των high fidelity προϊόντων που μας έχουν εκπλήξει· από άγνωστες μάρκες που νικούν τον ανταγωνισμό έως φθηνά προϊόντα που αποδίδουν πολύ καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε, ή απ’ την άλλη πλευρά αναμενόμενα προϊόντα μεγάλων ονομάτων που μας άφησαν αδιάφορους.

Ωστόσο, μερικές φορές, παίρνετε και παίρνουμε ακριβώς αυτό που περιμένουμε. Η πρόταση της JBL με το μοντέλο L75ms έρχεται ως ένα τεράστιο ασύρματο ηχείο. Μοιάζει με μεγάλο επιτραπέζιο τύπου soundbar ηχείο της JBL και ναι, ακούγεται σαν ένα …τεράστιο ασύρματο ηχείο της JBL. Και, ειλικρινά, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτή την πρόταση. Εάν σας αρέσει αυτό που βλέπετε και ψάχνετε για ένα πρώτης κατηγορίας σύστημα ασύρματου ηχείου, μπορείτε να προσθέσετε το L75ms άμεσα στη λίστα ακροάσεων σας.

Κατασκευή

Αναφέραμε και δύο, και τρεις φορές ότι είναι τεράστιο, έτσι δεν είναι; Το L75ms ζυγίζει λίγο λιγότερο από 16 κιλά, που πιθανότατα είναι μερικά κιλά βαρύτερο από το φούρνο μικροκυμάτων στην κουζίνα σας! Το εξαιρετικό μικρούλι ασύρματο ηχείο JBL Go 3 ζυγίζει μόλις 210 γραμμάρια σε σύγκριση, δείχνοντας ότι η JBL μπορεί να επιδείξει τις ικανότητές της στα άκρα του φάσματος της αγοράς ασύρματων ηχείων. Ένας πιο ρεαλιστικός ανταγωνιστής, το Naim Mu-so 2, ζυγίζει περίπου 11 κιλά. Έτσι, ναι, το JBL L75ms αναφέρουμε πως είναι βαρύ.Αλλά είναι και μεγάλο στο μάτι (το επιμηκύνουμε αυτό, το ξέρουμε, αλλά αξίζει τον κόπο να το σημειώσουμε). Μετριέται λίγο λιγότερο από 22 εκατοστά σε ύψος, 79 εκατοστά πλατύ και σχεδόν 29 εκατοστά σε βάθος. Αυτό υπονοεί θετικές επιδόσεις όταν πρόκειται για συσκευή που ζητούμε να παράγει έναν δυνατό και ‘περήφανο’ ήχο. Πρέπει πραγματικά να ληφθεί υπόψη από όποιον σκέφτεται να το προσθέσει στο σαλόνι του.Φυσικά, η JBL το έχει λάβει υπόψη αυτό, γι' αυτό και υπάρχει ένα κουμπί 'bass contouring' στο πίσω μέρος της συσκευής, που σας επιτρέπει να ρυθμίσετε την έξοδο των μπάσων κατά 3dB, αν ο χώρος σας έρχεται σε ‘κόντρα’ με τις χαμηλές του. Φυσικά, η συνιστώμενη πρόταση είναι αν έχετε το L75ms κοντά σε έναν τοίχο, να αφαιρέσετε 3dB (και αυτό ακριβώς κάναμε και προτιμήσαμε αυτό που ακούσαμε).

Πιθανόν να έχετε παρατηρήσει την επιστροφή του ρετρό στιλ στον κόσμο του hi-fi, όπως φαίνεται στα ηχεία JBL L100 Classic, έτσι και αυτό το ασύρματο ηχείο ακολουθεί τον ίδιο δρόμο του ρετρό. Το σχέδιο είναι κλασικό , με τόνους επαγγελματικού ‘ήχου’ JBL. Οι ξύλινες επενδύσεις από καρυδιά δημιουργούν ένα ξεχωριστό στυλ (και εξηγούν μέρος του βάρους). Μπορείτε να αφαιρέσετε το πλέγμα για να δείτε τις μονάδες του L75ms από κάτω. Όσον αφορά τα χρώματα, δεν είναι ακόμη διαθέσιμο σε μια ποικιλία κλασικών χρωμάτων, όπως για παράδειγμα το μοντέλο L100, κάτι που είναι λυπηρό.Δεν έχουμε πολλά παράπονα για την ποιότητα της κατασκευής, αν και το στυλ του ηχείου ίσως δεν ταιριάζει τόσο καλά με τα χειριστήρια στο επάνω μέρος της συσκευής ή με το τηλεχειριστήριο του.

Χαρακτηριστικά

Ένα πληθωρικό ασύρματο ηχείο σήμερα για να ενδιαφέρει ευρύ μουσικόφιλο κοινό, τείνει να έχει ένα σύνολο απαιτούμενων τεχνικών & ηχητικών  χαρακτηριστικών, και αυτό είναι το σενάριο εδώ. Είναι όπως θα έπρεπε να είναι, λαμβάνοντας υπόψη την τιμή. Πρέπει να μπορείτε να αναπαράγετε μουσική ασύρματα –σχεδόν- όπως εσείς θέλετε. Το Google Home είναι ο τρόπος που προτείνεται για να ρυθμίσετε το ηχείο και να συνδεθείτε στο δίκτυό σας και μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή για να μεταδώσετε μουσική, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το Apple AirPlay 2, το Bluetooth και το Google Chromecast built-in. Υπάρχει επίσης σύνδεση μέσω Ethernet.

Η JBL προέβλεψε την προσθήκη ποικίλων εισόδων. Υπάρχει μια HDMI ARC, ιδανικό για σύνδεση με τηλεόραση, συν ένα βασικό 3.5 μμ. aux input. Υπάρχει επίσης και έξοδος υπογούφερ, μα και είσοδο για πικάπ (ως ενσωματώνει προενισχυτή κεφαλών moving magnet!). Αυτό που δεν υπάρχει εδώ είναι μια ψηφιακή οπτική σύνδεση, οπότε θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το AV σύστημά σας μπορεί να χρησιμοποιήσει την HDMI ARC αν θέλετε να ακούσετε περισσότερα από ασύρματη μουσική.

Αλλά τι γίνεται με την τεχνολογία των ηχείων; Όλος αυτός ο χώρος στην επιτραπέζια καμπίνα του επιτρέπει πέντε συνολικά μονάδες ηχείων. Υπάρχουν δύο woofers 5.25 ιντσών, δύο tweeters αλουμινίου μιας ίντσας έκαστο και ένα κεντρικό midrange driver 4 ιντσών, με συνολική αποδιδόμενη ισχύ 350 watt και στη διάθεσή τους. Όσον αφορά τα εσωτερικά, το JBL L75ms διαθέτει επίσης μετατροπέα DAC 32-bit/192kHz.

Ήχος

Πρώτον, αυτό το μεγάλο επιτραπέζιο μοντέλο της JBL ακούγεται δυνατά. Καθώς συγκρίνουμε την απόδοση με άλλα ηχεία, παρατηρούμε πόσο ευαίσθητη είναι η ρύθμιση της έντασης στο L75ms σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές για να πάρετε την ίδια έξοδο. Εφόσον το να ακούτε δυνατά (έως πολύ δυνατά) τα μουσικά προγράμματα σας είναι κάτι που σας απασχολεί, αυτό το ηχείο θα έπρεπε να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σας.

Δεύτερον, η JBL έχει την τάση να κατασκευάζει ηχεία που διασκεδάζουν και ξεκινούν το πάρτι, και αυτό είναι ακριβώς το ζητούμενο εδώ. Όταν ακούμε το 'Break My Soul' της Beyonce, μας προσφέρεται μια μεγαλοπρεπής, ενεργητική ερμηνεία. Υπάρχει, φυσικά, αρκετός όγκος στις χαμηλές, οπότε τα χτυπήματα του μπάσου δεν μπορούν να χαθούν και αποκτούν πραγματικά αίσθηση ‘live’ σε στάδιο. Οι γραμμές του μπάσου έχουν βάρος και υφή και είναι σχεδόν πάντα ζεστές και απαλές. Για μια αλλαγή ρυθμού, ακούμε το 'Man On The Moon' των R.E.M. (ένα Tidal Masters παιγμένο μέσω AirPlay 2) και το JBL σχεδόν μας ακολουθεί, προτιμώντας ωστόσο να κρατήσει τον ρυθμό ψηλότερα από ό,τι θα έπρεπε πραγματικά - δεν καταφέρνει ακριβώς να μεταφέρει την χαλαρή, σχεδόν αδιάφορη αίσθηση του κομματιού. Παρόλα αυτά, ακούμε ακόμη με ευχαρίστηση τα κιθαριστικά σόλο που παίζουν ανάμεσα με ευφάνταστο τρόπο και υπάρχει αρκετή κλίμακα και ευρωστία στον ήχο, αλλά το Naim Mu-so 2, για παράδειγμα, προσφέρει μια πιο φυσική, ρεαλιστική συνολικά παρουσίαση.

Ενθουσιασμό στα σίγουρα μεταφέρει στον ακροατή το L75ms όταν συνδέεται με μια τηλεόραση μέσω HDMI. Παρακολουθώντας την ταινία Blade Runner 2049, είναι σαφές ότι αυτό το ηχείο JBL θα μπορούσε να αποτελέσει μια άρτια επιλογή soundbar, αν έχετε μια αρκετά μεγάλη βάση εδραίωσης (ταιριάζει σε μια μεσαία βαθμίδα του αρκετά συνηθισμένου AV rack μας). Ο ηχητικός χαρακτήρας του ταιριάζει καλά και με τις συναρπαστικές μουσικές ταινιών. Αντίθετα, ένα επεισόδιο της σειράς Peep Show καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχουν προβλήματα τυχόν καθυστέρηση και στον απλό διάλογο είναι κατάλληλα συνεπής. Δοκιμάζουμε ακόμη και τον προενισχυτή κεφαλών πικάπ, και ενώ κάνει τη δουλειά του, ίσως προτείνουμε ότι αυτή η σύνδεση δεν πρέπει να είναι ο κύριος λόγος για να αγοράσετε αυτό το ηχείο.

Συμπέρασμα

"Το JBL L75ms είναι ένα εντυπωσιακό σε όψη ασύρματο επιτραπέζιο αυτοενισχυόμενο ηχείο που παρέχει ένα επίσης εντυπωσιακό ηχητικό αποτέλεσμα. Ούτε το στυλ, μα ούτε ο ήχος του είναι για όλους - αλλά αν σας αρέσει αυτό που βλέπετε και θέλετε μια δυνατή, διασκεδαστική και ενθουσιώδη λύση, με πολλές επιλογές συνδεσιμότητας, τότε αυτό το μοντέλο μπορεί να είναι ακριβώς ότι ψάχνετε. Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χώρο στο ράφι σας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ

Ήχος: 4/5

Χαρακτηριστικά: 4/5

Κατασκευή: 4/5

------------------------

Τιμή : 1.890 €